Cercetarile arheologice au confirmat ca pe aceste locuri au existat asezari omenesti din cele mai vechi timpuri. In punctele Cetetuia, Movila Manesti si Tintirim s-au gasit urmele unor asazari neolitice.
Actuala comuna Helegiu a luat fiinta prin unirea in 1968, ultima reorganizare administrative-teritoriala a celor doua commune vecine Helegiu si Bratila. Alexandru cel Bun, prin 1400, boierilor Stroe si Ivan, pentru ca au slujit cu credinta.
Localitatea Dragugesti este o asezare din timpu domniei lui Stefan cel Mare. Asezarea este atribuita tot lui Stroe si Ivan, acestia cerand lui Stefan cel Mare aceste pamanturi la locul numit “La Scaun”. Urmasii lor au fost batranul Cazan, cele doua surori Marcoaia si Draguga, de unde si denumirea asezarii.
Localitatea Helegiu este un sat mai nou, iar denumirea se pare ca ar fi de la helesteul care este mai la sud de localitate, spre Bratila.
Comuna s-a numit initial Dragugesti , apoi Helegeu ,si ulterior comuna a fost denumita Helegiu.
Comuna Helegiu este situata in zona centrala a judetului si s-a dezvoltat de-a lungul raului Tazlau.
Comuna se invecineaza la nord-vest cu comuna Livezi, la sud cu teritoriul municipiului Onesti, la est cu comunele Cleja, Racaciuni si Gura – Vaii, iar la vest cu comuna Barsanesti.
Drumul national 11 care tranziteaza comuna Helegiu la limita vestica trecand prin localitatea Helegiu, resedinta comunei, face legatura intre doua mari orase ale judetului: municipiul Bacau si municipiul Onesti.
Teritoriul Comunei Helegiu se situiaza, din punct de vedere geomorfologic, in zona subcarpatilor de curbura, in partea inferioara a zonei colinar depresionara Tazlau – Casin, strajuita la est de culmea Pietricica, iar la vest de muntii Berzunti.
Sub aspectul reliefului, teritoriul comunei este deluros, deosebit de framantat si variat.
Din punct de vedere hidrografic, teritoriul comunei este situate in bazinul inferior al raului Tazlau, afluent al raului Trotus.
Teritoriul comunei Helegiu se incadreaza in zona climatului subcarpatic cu temperatura medie anuala de 18° C vara si -16° C iarna.
Localitatile comunei s-au dezvoltat in general pe vaile paraelor ce strabat teritoriul comunei, spre albia raului Tazlau ce le colecteaza.
Conditiile pedoclimatice ce caracterizeaza teritoriul comunei sunt propice culturilor agricole. Clima si relieful permit dezvoltarea unei vegatatii alcatuita din paduri, fanete si pasuni ce ocupa ponderea in teritoriu, precum si cultura vitei de vie si a pomilor fructiferi pe versanti.
Sub aspect economic, comuna Helegiu nu este reprezentativa pentru judet. Comuna are un profil economic agrozootehnic, activitatea agricola desfasuradu-se organizat in C.A.P. pana in 1990.
Odata cu aplicarea legii 18/1991 a fondului funciar si punerea in posesie a terenurilor agricole , C.A.P.-urile s -au desfiintat iar activitatea agricola se desfasoara in prezent numai in sectorul particular.
In ultimii ani au aparut societati comerciale particulare in general pentru comert si mai putin servicii , ca: brutarie, moara, transport, reparatii auto si vulcanizare.
Spatiile pentru prestari servicii se gasesc in localitatile Helegiu si Bratila.
Pe langa cooperativele de consum , au aparut si spatiile comerciale particulare, ce-si desfasoara activitatea in locuintele proprietarilor.
Comuna Helegiu are o populatie numeroasa situandu-se in judetul Bacau pe locul 10 din cele 87 de unitati administrative – teritoriale din mediul rural.numarul locuitorilor comunei Helegiu la ultimul recesamant era de 7711 persoane din care:
– Helegiu – 1218
– Bratila – 2137
– Deleni – 2007
– Dragugesti – 2349
Pe total comuna se remarca doua etape si anume: perioada 1966 – 1977 cand populatia creste, atingand un maxim de 8102 persoane si a doua perioada dupa 1997 pana in 2002 cand populatia scade cu peste 10%. Pe localitatile componente dinamica populatiei in aceasta perioada se diferentiaza influentata de factorii economico – sociali, mai favorabili sau mai defavorabili.
Datele existente arata ca natalitatea este usor mai crescuta decat mortalitatea generala, 13,3% nou nascuti, fata de 13,1% decese.
Resursa de munca este definita statistic ca fiind populatia cuprinsa intre 15 – 59 ani barbate si 15 – 57 ani femei cu modificari neansemnate dupa aplicarea legii de pensionare, din care se elimina populatia care vremelnic urmeaza o forma de invatamant, militari in termen si populatia inapta de munca sau cu handicap.Un procent important dintre locuitorii comunei au ales sa munceasca in strainatate dar si sa se intoarca si sa investeasca aici bruma de avere.
Pe teritoriul comunei sunt prezente cateva obiective care sunt susceptibile de a intra in patrimoniu cultural national.
Aceste monumente sunt de interes istoric, arhitectural, memorial.
In localitatea Helegiu: Monumentul eroilor.
In localitatea Dragugesti: Biserica Sf.Nicolae, construita intre 1883 – 1885
Monumentul eroilor din primul razboi mondial, construit in 1993
In localitatea Deleni: Monumentul eroilor din primul razboi mondial, construit in 1935
In localitatea Bratila: Biserica Adormirii Maicii Domnului, construita in 1812, ctitoria lui Raducanu Botezatu si enoriasii.’’